Blog a 99%-nak

Leszbikusok tüntettek a „genderideológia” ellen a londoni Pride-on

Ez a cikk több mint 5 éves.

A transzaktivizmus eltörli a leszbikusokat; Leszbikus NEM Queer; Leszbikus = női homoszexuális transzperensekkel vonultak leszbikusok az idei londoni Pride-on. Az akció, ami a Twitteren szerveződött, annyira kiverte a biztosítékot, hogy még London polgármestere, Sadiq Khan is nyilvánosan elítélte.

A protest hátterében az áll, hogy női identitású heteroszexuális férfiak gyakran leszbikusoknak vallják magukat, illetve transzfóbnak minősítik azokat a leszbikusokat, akik nem viszonozzák szexuális vonzalmukat.

A londoni protest nem egyedülálló. Bejárta a világsajtót pl. az az aucklandi eset is, amikor leszbikusok egy csoportja Ne adjunk hormont a gyerekeknek, védjük meg a leszbikus ifjúságot felirattal vonult fel az aucklandi Pride-on.

Amíg ezek a viták a nyugati sajtóban — így legutóbb az egyébként liberális beállítottságú Economistban — gyakran a nők elleni elnyomás példájaként jelennek meg, Magyarországon, épp fordítva, a férfiakat fenyegető „genderideológia”-ként tűnnek fel.

„Ha a jövő héten rosszul állnak a közvéleménykutatások, Vana Gábor (sic!) kívánatosnak tartja majd, hogy tíz éves kor fölött minden gyerek társadalmi nemet választhasson, és hormonkezelést kérhessen? Ez ugyanis egy csomag, amelyből nem lehet válogatni — a szélsőséges feministák a fentiek mindegyikét ugyanazzal a hisztérikus dühvel követlik (sic!).” — Puzsér Róbert pl. így fogalmaz, miközben a valóság mást mutat.

A valóságban ugyanis a biológiai nemek eltörlése épphogy nem a férfiakat, hanem a nőket teszi ki nagyobb veszélynek. Ezt jól bizonyítják azok az abszurd esetek, mint amikor a brit zöld párt bevezette a nemférfi fogalmát; a férfi, mint biológiai nem, megmaradt, miközben a nő egy osztható és bonyolult identitásra redukálódott. Vagy amikor az Obama által  által föderalizált Planned Parenthood honlapján nyíltan és szándékosan kerülik a  szó leírását, helyette pedig a terhes emberek kifejezést preferálják.

Ennek fényében érdemes azt is átgondolni, hogyan érdemes definiálni a politikai korrektséget; a túlzott egyenlőség vagy az elnyomás egy eszközeként? A túlzott egyenlőség paradoxon, értelmetlen fogalom — a nők elnyomása viszont nagyon is valóságos és kézzelfogható.

A cikk a Balra át! korábbi oldalán jelent meg. Áthoztuk ide, hogy itt is elérhető legyen.
Címlapkép: