Blog a 99%-nak

Az EU gyarmatosító logikája uralja a vakcinaelosztást a volt brit miniszterelnök szerint

Ez a cikk több mint 2 éves.

Gordon Brown, az Egyesült Királyság egykori miniszterelnöke hívta fel a figyelmet arra, hogy miközben a nyugati kormányok már a 3. oltás beadását szervezik, Afrikában milliók maradtak teljesen oltatlanul.

A Munkáspárt egykori vezetője szerint sokkoló szimbólum, hogy az elmúlt hetekben Afrikában gyártott Covid-vakcinák millióit – amelyeket afrikai életek megmentésére kellett volna használni – Európába szállították. Éppen akkor, amikor Afrika az eddigi leghalálosabb fertőzési hullámával küzd.

Brown Guardian-en megjelent véleménycikke szerint hiába hangzottak el a nyugati kormányok és az Európai Unió ígéretei arról, hogy a vakcinához való hozzáférésnek egyenlőnek és globálisnak kell majd lennie, az elosztási gyakorlat ennek a szöges ellenkezőjét bizonyítja.

Brown szerint Európa gyarmati logikát követő egészségügyi politikája a világot a gazdagok és védettek, valamint a szegények és védtelenek csoportjára osztotta.

Mi sem illusztrálja ezt jobban, mint hogy a világszerte előállított összesen 4,7 milliárd vakcinából több, mint 80%-ot a G20 országai kaptak.
A gazdagok és szegények közötti szakadék már akkora, hogy míg a magas jövedelmű országok közel 100 adagnyi vakcinát adtak be minden 100. állampolgárnak, addig ez a szám alacsony jövedelmű országokban 1,5 adag 100 emberenként. – folytatja Brown.

Eddig 496 millió vakcinát adtak be az Európai Unióban, amelynek lakossága nagyjából 440 millió. Az Afrikában élő háromszor akkora népesség, azaz 1,3 milliárdnyi ember pedig csak 77,3 millió dózist kaphatott.

Továbbá amíg az európai és az amerikai lakosság átoltottsága 50%-os, addig Indiában ez az arány 8%, Afrikában pedig 1,8%.

A WHO becslései szerint 54 afrikai országból 47 őszre még a 10%-os átoltottsági szintet sem fogja elérni, nem meglepő tehát, hogy afrikai vezetők „vakcina apartheidről” beszélnek, mindennek azonban nyoma sincs az európai közbeszédben.
Az alacsony beoltottsági arány vezetett ahhoz is, hogy a Nemzetközi Valutaalap, az IMF ismét leminősítette az afrikai gazdaság kilátásait, miközben tovább erősítette azokat a nyugati államokat, amelyek éppen az afrikai népesség kárára voltak képesek magasabb arányú átoltottságot elérni.

Brown szerint a neokolonista, gyarmatosító logika helyett folyamatosan emlékeztetnünk kéne magunkat arra, hogy a globális átoltottság a cél, hiszen egy globális járványban senki nincsen biztonságban, amíg mindenki meg nem kapja a biztonságot.