Blog a 99%-nak

Tömegtüntetés Brüsszelben a klímavédelemért – képes riport

Ez a cikk több mint 5 éves.

Pesszimistább becslések szerint 30-40 ezer ember tüntetett a klímavédelemért az Európai Unió fővárosában, ám egyesek szerint a létszám akár a 70 ezret is elérte.  A brüsszeli vonulás csupán egyike annak a tüntetéssorozatnak, ami azután indult el, hogy a világ vezető klímatudósai figyelmeztettek: az emberiségnek csupán tizenkét éve van arra, hogy mérsékelje a közelgő klímakatasztrófát.

Nem ez volt az első belgiumi tüntetés, amelyen részt vettem, viszont ez volt az eddigi legnagyobb. A továbbiakban igyekszem megfogalmazni, mitől érzem hatékonyabbnak az itteni tüntetéseket, mint a hazaiakat.

A hazai és a belgiumi tüntetések közötti fő különbség, hogy utóbbiak mindig átpolitizáltak – civil szervezetek, szakszervezetek, mozgalmak és pártok is részt vesznek rajta, sőt, igyekeznek minél láthatóbbak lenni. Belgiumban nem az a szégyen, ha egy párt pártzászlókkal vonul – az a szégyen ha egy párt nem tiszteli meg jelenlétével a demonstrációt. Ha egy párt nincs jelen, az azt jelenti, hogy nem kívánja kifejezni egyetértését a tüntetés céljával. Persze, ehhez vállalható pártok is kellenek.

„Gondolkozz globálisan, cselekedj lokálisan” – e molinó mögött vonult a vallon (Écolo) és a flammand (Groen) zöldpárt.

 

„A vörös az új zöld” – a PTB (Parti du Travail de Belgique – Belgiumi Dolgozók Pártja) Belgium egyetlen föderális pártja, ezért gyakran használnak angol szlogeneket.

A válságban lévő Parti Socialiste kevés embert tudott mobilizálni. De legalább egy aktivistájuk ellenzi a CETA-t.

Ezeknek a szervezeteknek azért is fontos a jelenléte, mert nagy aktivista hálózattal rendelkeznek, tehát hatékonyan tudnak mobilizálni.

Vegánok gyülekeznek a tüntetés előtt – a húsfogyasztásnak óriási a környezeti terhelése.

Krisnások egy csoportja a klímavédelemért és a vegetarianizmusért.

A mozgalmak, szervezetek jelenléte azért is fontos, mert sokakat képviselnek – tehát a tüntetés ereje nem csupán a megjelent személyek erejében áll, hanem mindazokéban, akik a résztvevő szervezetek mögött állnak: dolgozók, lobbicsoportok, mozgalmárok, tagok stb.

„Klímakrízis = élelmiszer krízis” – egy NGO táblája.

Antikapitalisták egy csoportja a klíma igazságosságért.

A Greenpeace molinója.

Nekünk, zöldeknek pedig azt is érdemes átgondolni, hogyan tegyük a klímaváltozást politikai üggyé úgy, hogy ne a szavazóktól független folyamatok következményeként csapódjon le.

Stop a tömeges repülésre.

Nincsen lobbizás egy halott bolygón.

Mentsük meg a klímát! #belgiumcselekedjmost

Végezetül néhány hangulatkép…

Zöldre festett szökőkút.

Egy jegesmaci jeget osztogat.

A cikk a Balra át! korábbi oldalán jelent meg. Áthoztuk ide, hogy itt is elérhető legyen.
Címlapkép: Klímatüntetés Brüsszelben