Blog a 99%-nak

Letartóztattak három Zöld EP-képviselőt, miután amerikai atomfegyverek ellen tiltakozva betörtek egy belga katonai bázisra

Ez a cikk több mint 5 éves.

Három zöldpárti EP-képviselőt tartóztattak le a belga hatóságok szerdán, miután az ott tárolt amerikai B61-es nukleáris fegyverek elleni tiltakozásul behatoltak a belga légierő egy bázisára. A három EP-képviselő (a brit Molly Scott Cato, a francia Michèle Rivasi és a luxemburgi Tilly Metz) a Kleine Brogel légibázisra mászott be, ahol az F-16-osok kifutópályáján egy atomfegyvermentes Európát követelő molinót függesztettek ki, mielőtt letartóztatták volna őket.

A hatóságok őrizetbe vettek továbbá 11 aktivistát a belga Agir pour la Paix (Cselekvés a Békéért) csoportból is, valamint a velük demonstráló Thomas Waitz osztrák zöldpárti EP-képviselőt. A csoport három tagja egy 3.5 méteres kerítésen mászott át, hogy az amerikai atomfegyverek Európából való kivonásáért demonstrálhasson. Az EP-képviselők részleges immunitással rendelkeznek Belgiumban, de egyelőre nem világos, hogy 5 éves büntetésnek néznek-e elébe.

A demonstrációnak két apropója is van: egyrészt február 1-jén Donald Trump amerikai elnök bejelentette, hogy az USA kilép a közepes hatótávolságú atomrakéták leszereléséről szóló több évtizedes amerikai-orosz megállapodásból (miután újabb atomfegyverkezésbe kezdett), másrészt, hogy jelenleg is körülbelül 150 amerikai atomfegyvert tárolnak Európában, többek között Hollandiában, Olaszországban, Németországban és Belgiumban. A B61-es töltetek pedig nem éppen játékszerek: az aktivisták szerint ezek a töltetek egyenként 23-szor akkora pusztításra képesek, mint a Hiroshimára ledobott bomba.

Az antinukleáris mozgalom a hidegháború óta mostanában kapott új erőre, köszönhetően az beinduló új fegyverkezési versenynek az USA és Oroszország között (utóbbi pont február elején telepített nukleáris fegyverek hordozására képes Iszkander ballisztikus rakétarendszereket a Litvánia és Lengyelország közé beékelt enklávéjába, Kalinyingrádba). A szerződést, amelyet ebben a hónap elején rúgott fel Trump, még az általa példaképnek tekintett Ronald Reagan írta alá
Mihail Gorbacsovval 1987-ben
.

2017-ben egyébként az ENSZ elfogadott egy szerződést a nukleáris fegyverek tilalmáról, azonban ezt a mai napig mindössze 21 ország, Európából pedig egyedül az 1955 óta semleges Ausztria ratifikálta.

A demonstráció egyes értelmezések szerint a belga szövetségi választási kampány nyitánya is, amelyet egyszerre tartanak idén az EP-választásokkal, és amelyre a zöldek igencsak jó helyzetből készülnek: ha ma lennének a választások, ők adnák a belga parlament legtöbb képviselőjét.

(via The Guardian)

 

A cikk a Balra át! korábbi oldalán jelent meg. Áthoztuk ide, hogy itt is elérhető legyen.