Blog a 99%-nak

90-nél több országban tüntetnek pénteken a klímaváltozás ellen

Ez a cikk több mint 5 éves.

 

A Friday For Future nevű kezdeményezés keretén belül pénteken 90-nél több ország ezernél több városában lesznek tüntetések. A Greta Thurnberg nevével is fémjelezett tüntetéssorozat következő alkalmán, március 15-én különleges, az egész világra kiterjedő megmozdulás-sorozat kerül megszervezésre. Bár azt megbecsülni még nem lehet, hogy összesen mennyien fognak részt venni ezeken a tüntetéseken, néhány jel arra mutat, hogy legalábbis az egy napon tartott megmozdulások számában különleges lesz ez a péntek.

A DerStandard osztrák lap arról ír, hogy csak Bécsben több száz oktatási- és közintézményből jeleztek vissza, hogy csatlakoznak az akcióhoz. Sok országban jelentős társadalmi feszültség alakult ki abból, hogy a diákok egy része minden pénteken kivonul egy időre az iskolából. A tanárok és politikusok egy része kifejezetten rossz szemmel néz ezekre az akciókra, míg értelmiségiek és zöldek rendszerint támogatják a megmozdulásokat. Csak a német nyelvterületen 12.000 tudós és egyetemi tanár biztosította támogatásáról a fiatalokat.

Szerdán egyébként klímaaktivisták egy csoportja az Európai Parlament karzatáról bekiabálással zavarta meg az ülést. Az EP előtte a klímaváltozásról tárgyalt, de mivel nem jutottak semmire, a karzaton helyet foglaló fiatalok skandálással igyekeztek felhívni a figyelmet a téma fontosságára.

A Közép-Európában szokatlanul meleg február vége és az ezzel szemben meglehetősen hideg március hatására sokan saját bőrükön érezhetik a globális felmelegedés hatásait. Az ezt megfékezni kívánó mozgalom eddig változó nagyságú klímasztrájkokat tudott szervezni, most azonban úgy tűnik, hogy sikerülni fog radikálisan növelni a résztvevők számát. Az egész világra kiterjedő megmozdulás közös Facebook-eseménye itt érhető el, a Budapesti eseményé pedig itt.

 

A cikk a Balra át! korábbi oldalán jelent meg. Áthoztuk ide, hogy itt is elérhető legyen.