Blog a 99%-nak

Csak Olaszországban közel egymillióan tüntetnek a klímaváltozás ellen

Ez a cikk több mint 5 éves.

 

A Repubblica.it olasz internetes portál beszámolója szerint közel egymillióan vettek és vesznek részt a mai olaszországi klímatüntetéseken. A Greta Thunberg aktivista nevével fémjelezett Fridays for Future megmozdulás-sorozat keretében ezen a pénteken a világ 123 országában kétezernél is több városban tartanak tüntetéseket radikális zöld fordulatot és határozott környezetvédelmi lépéseket követelve a kormányoktól és nemzetközi szervezetektől.

A Repubblica gyűjtése 2052 tüntetésről tud, a legtöbbet Olaszországban (235), Franciaországban (216), Németországban (199) és az Egyesült Államokban (168) tartják. Az portál részletesen ismerteti az olasz városok megmozdulásait. Az ország gazdasági központjának számító Milánóban százezernél többen mentek utcára, Rómában harmincezren voltak, és Firenzében, Nápolyban meg Torinóban is tízezernél többen gyűltek össze délelőtt.

Triesztben volt szerencsém magamnak is részt venni a kora délutáni megmozduláson. A Debrecennél valamivel nagyobb, de Temesvárnál kisebb város főterén munka- és tanítási időben körülbelül négyezer ember gyűlt össze környezetvédelmi intézkedések azonnali bevezetését követelve. A tömegben legtöbben egyértelműen középiskolai diákok voltak, de dolgozók, egyetemisták és nyugdíjasok is szép számmal akadtak. A Trieszti Tudományegyetemen egyébként néhány délutáni előadást már délelőtt megtartottak a tömeges hiányzásokat elkerülendő.

Triszt főterén körülbelül 4000 ember gyűlt össze (saját kép)

A tüntetők között pedig tökéletesen megférnek a szivárványszínű zászlóval megjelenő fiatalok és az egyenruhás tengerésztisztek, éppen úgy, mint a blézeres-napszemüveges nyugdíjasok. A megdöbbentő azonban mégsem ez, hanem a fiatalok eltökéltsége és lelkesedése volt, a középiskolások által készített táblák óriási száma. Ezek jelentős részén arra hívják fel a figyelmet, hogy „Nincsen második bolygó!”, „Nem a klímának, hanem az embernek kell megváltozni!”, illetve „Vigyáznunk kell a bolygónkra!”

A bolygónak szüksége van a gondoskodásunkra! (saját kép)
A klíma változik. Mi miért nem? (saját kép)

 

A cikk a Balra át! korábbi oldalán jelent meg. Áthoztuk ide, hogy itt is elérhető legyen.