Blog a 99%-nak

Radikalizálódnak a klímatüntetők Belgiumban – helyszíni riport

Ez a cikk több mint 5 éves.

Pár hónapja Belgiumban zajlottak le az első nagy diáksztrájkok a klímavédelemért, amely mozgalom azóta globálissá vált és elérte hazánkat is. Belgiumban nem maradt következmény nélküli a diákok fellépése: február 1-jén a föderális képviselői házban egy olyan tudósok által kidolgozott alkotmánymódosító javaslatot terjesztettek elő, amely nemcsak, hogy kötelezné a belga kormányt a klímavédelemre, de konkrét intézkedéseket írna elő. Azonban az alkotmánymódosításhoz többségre van szükség mind a flammand, mind a francia anyanyelvű képviselők között. A flammand régió jobboldali pártjai viszont nem támogatják az alkotmánymódosítást, ezzel is továbbmélyítve a belga társadalom régiós megosztottságát.

Ennek apropójából a diákok „Nem kérjük többé szépen!” címen térfoglalást szerveztek egy, az Európai Parlamenthez közel eső téren. A tüntetők hosszútávú térfoglalásra készülnek – sokan az éjszakát is a helyszínen töltik, és ingyen élelmiszert osztanak a térfoglalóknak.

A demonstráción egyébként résztvesznek sárga mellényesek is, akiknek mozgalma Franciaországból Belgiumba is átterjedt és kezdetben éppen egy „zöldügy”, Macron üzemanyag különadója ellen lázadtak fel. Táblájukon az áll, hogy „A kék bolygónak szüksége van a sárgára, hogy zöld maradhasson – nincs klíma-igazság társadalmi igazságosság nélkül!”.

A sárga mellényesek mögött látható szobor egyébként II. Lipót szobra, azé a belga királyé, aki gyarmatosította Kongót és több millió kongói haláláért felelős. Az aktivisták a szobrot eltakarták, zászlókat aggattak rá és monarchia ellenes feliratokat festettek fel.

 

A cikk a Balra át! korábbi oldalán jelent meg. Áthoztuk ide, hogy itt is elérhető legyen.
Címlapkép: