Blog a 99%-nak

Mit mond el Zelenszkij elnökké választása a kelet-európai antiszemitizmusról?

Ez a cikk több mint 4 éves.

A 2014-es majdani események után, többek között, nacionalista erők jutottak hatalomra Ukrajnában. Az országban régi probléma az antiszemitizmus, most mégis hatalmas többséggel választottak meg egy zsidó származású elnököt. Hogyan lehetséges ez?

Ahogy a tel-avivi Haaretz napilap az elnökválasztás második fordulója után megjegyezte, ma Izraelen kívül Ukrajna a világ egyetlen országa, ahol mind a miniszterelnök, mind a köztársasági elnök zsidó származású. Ennek alapvetően nem kellene hírnek lennie. Mégis, Zelenszkij győzelme éles ellentétben van azzal a sztereotípiával, ami az elmúlt néhány évben Ukrajnáról és az országban újra erőre kapó antiszemitizmusról kialakult.

A probléma eredete – Magyarországhoz hasonlóan – a történelemhamisító (vagy csak relativizáló) ukrán emlékezetpolitikában keresendő. A 44 milliós ország lakosságának egyharmada orosz anyanyelvű, s a közös identitás keresése közben nehéz a többség és a kisebbség közötti ellentéteket meghaladni. A 2014-es majdani események után az országban – többek között – az oroszellenes ukrán nacionalisták is hatalomra kerültek. Ezek a csoportok pedig az ukrán nemzet hőseinek a nácik mellett, szovjetek ellen harcoló szabadcsapatokat tartják. A cél persze az, hogy az ország identitását a Szovjetunióval és Oroszországgal szemben határozzák meg. Egy dologról azonban mélyen hallgatnak: az ukrán nacionalisták szerepéről az ország területén élő zsidók megsemmisítésében.

A nem éppen politikai korrektségéről híres ukrajnai közbeszédben a pénzéhes zsidó gyakori vicc tárgya. TV-komikusként még maga Zelenszkij is gúnyolódott a miniszterelnök zsidó származásán. „Hrojszman? Pont úgy hangzik, mintha ő is közülünk lenne” mondta el egy kabaréban, ahol egy, éppen a számláit kifizetni nem akaró zsidót játszott.

Az új elnök származása ugyan mindenki által ismert tény volt, mégsem lett soha téma a választási kampányban. Sokkal inkább támadták orosz anyanyelve miatt, illetve az őt felépítő Igor Kolomonszkij oligarcha-üzletemberrel való együttműködésével kapcsolatban. Kolomonszkij ugyanis vallásos, származásáról szívesen beszélő zsidó, aki az új elnököt felfuttató 1+1 tévécsatorna üzemeltetésén kívül az ország legnagyobb zsidó kulturális központját is felépítette.

Az új elnök kampányát tehát nem befolyásolta származása. De hogy mindez elárul-e valamit az országban jelen lévő antiszemitizmusról, azt nehéz megállapítani. „Zsidó vérem van, orosz az anyanyelvem, mégis Ukrajna polgára vagyok, és nem akarok egy másik országhoz sem tartozni!” mondta még évekkel előtt az Zelenszkij. Megválasztása pedig azt mutatja, hogy keleti szomszédunknál ez lehetséges is.

(Via: Spiegel.de)