Blog a 99%-nak

Szükségállapotot hirdetne Jeremy Corbyn a klímaváltozás miatt

Ez a cikk több mint 4 éves.

A brit képviselőház munkáspárti frakciója megkongatná a vészharangot, miután kiderült, hogy a kormány hazudott a légszennyezés megelőzésére szolgáló pénzekkel kapcsolatban. 2015-ben a kormányra kerülő konzervatívok még százmillió fontot ígértek a levegő tisztaságával kapcsolatos projektekre. Mint most kiderült, ennek a töredékét sem költötték el.

Jeremy Corbyn pártja szerdán fogja benyújtani a törvényjavaslatát, mely a célra papíron elkülönített pénzek valódi elköltésére kényszerítené a kormányt. A Labour szerint komolyabban kellene venni a vállalást, hogy a Föld felmelegedését 1,5 Celsius fok alatt tartjuk. Ehhez azonban az emberiség károsanyag-kibocsátását a 2010-es szint 45%-kával kellene csökkenteni 2030-ig.

A Munkáspárt lépése nyomás alá helyezné a közvélemény-kutatásokban mélyrepülést produkáló Konzervatív Párt képviselőit, akiknek saját ígéretük betartatásáról kell majd szavazniuk. Szombat éjjel Corbyn „gyors és radikális lépéseket” követelt, szerinte ugyanis „csak határozott kormányzati lépések és egy zöld ipari forradalom” tudnak választ adni a klímaváltozás egyre égetőbb problémáira. Hozzátette, hogy ha az Egyesült Királyság képviselőháza a világon elsőként kihirdetné a klímaügyi szükségállapotot, az a többi államban is azonnali lépéseket váltana ki.

A javaslatot Greta Thunberg svéd klímaaktivista is üdvözölte, aki a világ politikusainak érdektelenségét kritizálta. Vasárnap pedig Rebecca Long-Bailey munkáspárti árnyékminiszter a következőt írta az Observerben megjelent cikkében: „Ha nem cselekszünk azonnal a légkörbe kibocsátott szén-dioxid mennyiségének csökkentése érdekében, totális összeomlás következhet be”.

(Via: The Guardian)