Blog a 99%-nak

A rendszerkritikus baloldal történelmi pillanata

Ez a cikk több mint 4 éves.

Az elmúlt 10 évben Magyarországon soha egyszerre annyi rendszerkritikus baloldali médium és tudásközösség még nem létezett, mint amikor 2018 novemberében elindítottuk a Balra át! – a 99% blogja oldalt.

Ez egyszerre felelősség és a történelmi pillanat is a magyar baloldal számára, hogy a rendszerkritikus baloldal tudásközösségei köré cselekvő politikai közösséget is szervezzen, megváljon a neoliberális ballasztjaitól, valódi baloldali témákkal és a kapitalizmus veszteseivel, a sokakkal foglalkozzon a kevesek helyett.

Soha ennyi embernek nem lett még egyszerre elege a globális és lokális egyenlőtlenségekből, nem féltünk még ennyire a klímakatasztrófától és nem érezte még egyszerre ekkora tömeg, hogy egyszerűen nem oké minden erőfeszítéssel három műszakban megfélemlítve és kiszolgáltatva egy életet ledolgozni ott, ahol a szegénység büntetőjogi kategória;

Hogy nem oké olyan szülők gyermekeként fizetetlen gyakornoki munkák után caflatni, akik szinte mindent feláldoztak azért, hogy a gyerekük egyetemre mehessen és egy kicsivel nagyobb egzisztenciális biztonságban élhessen, mint amikről ők éjszakánként álmodnak egy olyan házban, ami sosem lesz az övék.

Mi már tudjuk, hogyan vált az oktatás és a tudás privilégiummá és hogyan szorulnak ki abból egyre nagyobb tömegek azért, mert nem Budapestre, vagy egy gazdag családba születtek.

Mi már látjuk, hogy falopásért börtönben kell ülni, hajléktalanként a legszerencsésebb esetben pedig a vádlottak padján egy olyan országban, ahol a társadalomra viszont tényleg veszélyes bűnözők ellen többször már vádat sem emelnek.

Mi egyre jogosabban vagyunk frusztráltabbak és dühösebbek azért, hogy a rendszerváltás óta ilyen mértékben még soha nem lettek a gazdagok gazdagabbak és a szegények szegényebbek, a politikusaink pedig ezzel egyenes arányban cinikusabbak.

Csak ebben az országban több milliónkat kötnek össze ugyanazok a fojtogató érzések, amelyek képviseletét jelenleg egy ellenzéki párt, egy mozgalom, egy politikai erő sem látja el.

Az igazság az, hogy egyszerűen nincsen ma Magyarországon rendszerkritikus baloldali erő, ami minket, a kapitalizmus veszteseinek tömegét képviselné.

A Balra át! – a 99% blogja azért döntött úgy, hogy a Mércén folytatja, mert nem csak a történelmi pillanatot ismertük fel a magyar rendszerkritikus baloldal számára, de azt is, ami szerintünk ebből következik: hogy az egymástól elszigetelten működő antikapitalista baloldali műhelyeknek el kell kezdeniük minden eddiginél szorosabban együttműködni, mert eljött a mi időnk.