Blog a 99%-nak

Netanjahu annexiója kivégzi a békefolyamatot

Ez a cikk több mint 4 éves.

Trump és Netanjahu az Izraeli Múzeumban 2017-ben | Wikipedia

Benjamin Netanjahu, izraeli kormányfő ismét megígérte, hogy abban az esetben, ha jövőhéten megválasztják – Trumppal való egyeztetések után-, annektálni fogja Ciszjordánia nagy részét.

Ciszjordánia 2,8 millió lakosát 2,4 millió palesztin és nagyjából 400 000 zsidó telepes teszi ki, utóbbiak csak az elmúlt évtizedekben telepedtek le, miután Izrael 1967-ben elfoglalta a Golán-fennsíkot.

Jelenleg a lakosság arányához képest így is csak a terület kisebbségében van kormányzati hatásköre a Palesztin Hatóságnak, mindösszesen Ciszjordánia 40%-ban. Úgy, hogy a lakosság 85%-a palesztin.

Trumppal és Putyinnal való kézfogásával kampányolt Netanjahu | The Times of Israel

A mesterségesen létrehozott izraeli településeket a palesztin területen már önmagában törvénytelennek tekintette a nemzetközi közösség legtöbb országa a genfi egyezmények alapján, amely kimondja, hogy háborúban elfoglalt területeken tilos a letelepedés.

Netanjahu viszont ezúttal még tovább akar menni, nem csak a maradék palesztin autonómiát akarja totálisan megsemmisíteni és ellehetetleníteni egy jövendőbeli palesztin állam létrehozását, de a földbe akarja döngölni a palesztinok alapjogait.

Netanjahu elvtársa és legfőbb nemzetközi szövetségese, Donald Trump pedig már az áprilisi választások alkalmával bejelentette, hogy az USA támogatja a Golán-fennsík izraeliek által való totális megszállását.

Az új szélsőjobboldali terv hírére nem csak az arab országok reagáltak felháborodva, de az ENSZ-főtitkár szóvivője, António Guterres szerint is egyenesen pusztító hatással lehet az újabb megszállás az arab-izraeli béketárgyalások újraindítására és ezzel végeredményben a térség békéjére is.

A világ két legbefolyásosabb szélsőjobboldali vezetője tehát úgy készül a Jordán völgye és a Holt-tenger északi részének megszállására, hogy ezeket a területeket a nemzetközi jog mai állása szerint nem Izrael részének, hanem megszállt területnek tekinti.