Blog a 99%-nak

Bernie Sanders nekiment Orbán autoriter kormánya miatt Cornsteinnek

Ez a cikk több mint 4 éves.

Bernie Sanders keményen kiosztotta az Orbán-kormány autoriter intézkedései miatt a budapesti nagykövetet, David Cornsteint.

A levélben, amelyet tíz amerikai szenátor és egy kongresszusi képviselő küldött Cornsteinnek, a Moszkvából Budapestre települő orosz hátterű bank, a Nemzetközi Beruházási Bank (IIB) és a magyar sajtószabadság állapota miatt fejezték ki aggodalmaikat.

A Direkt36 kutatásai szerint  az orosz politikai vezetés legfelső köreihez bekötött bankot az oroszok kémkedésre használhatják. A lap információi szerint

„Orbán Viktor miniszterelnök például szóbeli ígéretet tett arra David Cornstein budapesti amerikai nagykövetnek egy közös repülőútjukon, hogy a bank nem költözhet az amerikai követség épülete közelébe, és a magyar titkosszolgálatok is igen szigorúak lesznek a bankkal. Eközben azonban magyar kormány mégis az IIB mellett lobbizik az amerikai Kongresszusban a Direkt36 által megszerzett, magyar diplomaták által készített dokumentumok szerint.”

A levélben antidemokratikusnak és autoriternek nevezik az Orbán-kormányt, különösen a magyar sajtószabadság helyzete miatt, amellyel kapcsolatban még több aggodalomra ad okot, hogy Cornstein biztosítékot kért a Magyarországra visszatérő Szabad Európa Rádiótól, hogy nem fog majd negatív hangvételű cikkeket megjelentetni a magyar helyzettel kapcsolatban. (Arról, hogy mi maradt Amerika tervéből  a szabad sajtó megmentésére, itt olvashattok.)

Sandersék a levél végén több kérdést is feltesznek a budapesti nagykövetnek.

  1. Az USA jelezte-e a magyar hatóságoknak a fenntartásait amiatt, hogy az NBB Moszkvából Budapestre, egy NATO-tag ország fővárosába teszi át a székhelyét?
  2. Biztosította-e a nagykövetet Orbán Viktor miniszterelnök arról, hogy az NBB alkalmazottai nem kapnak automatikusan diplomáciai mentességet és hogy minden, vízum kiváltására kötelezett személyt alaposan átvilágítanak a magyar titkosszolgálatok? Ha igen, mikor biztosította Cornsteint erről és ezt megerősítette-e más hivatalos személy a kormány részéről a nagykövetnek vagy a nagykövetségnek?
  3. A nagykövetség értékelése szerint a magyar titkosszolgálatok alkalmasak az átfogó vizsgálatra és ellenőrzésre, hogy kiszűrjék a potenciális orosz titkosszolgákat Magyarországon? Ha alkalmasak, hajlandók is elvégezni ezt a feladatot?
  4. A magyar titkosszolgálat felvette a kapcsolatot az amerikai kollégáikkal az NBB és annak alkalmazottainak magyarországi tevékenységével kapcsolatban?
  5. Cornstein nagykövet aggódik a magyar titkosszolgálat tevékenységével kapcsolatban, tekintve a magyar kormány kapcsolatát Moszkvával?
  6. Egyetért abban a nagykövet a magyar kormánnyal, hogy az NBB nem orosz bank, figyelembe véve a pénzintézet döntési mechanizmusát?
  7. Találkozott a nagykövet vagy a nagykövetség bármely alkalmazottja a Szabad Európa Rádió (SZER) vagy annak tulajdonosának képviselőjével a Budapestre történő visszatérést illetően? Ha igen, a nagykövet vagy valamelyik nagykövetségi alkalmazott megpróbált beleszólni az SZER által készített tartalomba?
  8. Cornstein hivatalba lépése óta mit tett a budapesti amerikai nagykövetség azért, hogy ellensúlyozza az Orbán-kormány szabad sajtóra irányuló nyomását?

Bernie Sanders egyébként korábban már többször is beszólt Orbánnak.

A Mércén is közölt, Guardianben közzétett rövid felhívásában a demokratikus szocialista elnökjelölt-aspiráns a következőket írta:

„Mára már világosnak kell lennie annak, hogy Donald Trump és az őt támogató jobboldali mozgalom nem egyedülállóan csupán az Egyesült Államokra jellemző. A világon szerte, Európában, Oroszországban, a Közel-Keleten, Ázsiában és máshol is demagógok által vezetett népmozgalmakat láthatunk, amelyek az emberek félelmeit, előítéleteit és sérelmeit használják ki arra, hogy hatalomra kerüljenek és ott is maradjanak.

Meg kell értenünk azt, hogy ezek az autoriter vezetők [Trump, Putyin, Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök, a szaúdi ház stb.] egységes frontot alkotnak” – írja, megállapítva, hogy

a kleptokrácia terén Vlagyimir Putyin orosz elnök jutott a legtovább. Oroszországban Sanders szerint lehetetlen különbséget tenni a kormányzati szándék és az elnök személyes érdekei között. „Magyarországon pedig a szélsőjobboldali, autoriter vezető, Orbán Viktor nyíltan Putyin mellé állt.” Eközben Hszi Csinping kínai pártfőtitkár pedig egyenesen digitális-totalitárius egyeduralomra tör.

Orbán és Trump találkozója Washingtonban | Commondreams

De Sanders nemrég Twitteren is reagált Orbán Viktor májusi washingtoni látogatására.

Twitter-posztjában azt írja:

„Orbán Viktor aláássa Magyarországon a demokráciát, éppen úgy, ahogyan Donald Trump teszi ezt az Egyesült Államokban. Az amerikai elnöknek az lenne a feladata, hogy kiálljon a demokratikus értékek mellett, nem pedig az, hogy olyan vezetőket fogadjon, akik elutasítják azokat”.