Blog a 99%-nak

A bíróság adhat menedékjogot, ha a hatóság nem teszi – A Magyar Helsinki Bizottság győzelme

Ez a cikk több mint 4 éves.

Hat évnyi „pingpongjátszma” után szeptember 26-án egy pécsi bíróság menekültként ismerte el Alekszij Torubarovot, a politikai nézetei miatt üldözött orosz üzletembert. Az ügy reményt ad most számos más menedékkérőnek is, akiket önkényesen zárnak el a menedékjogtól – számolt be az ítéletről az Alekszij Torubarovot képviselő Magyar Helsinki Bizottság.

A pécsi ítélettel ugyanis hazai bíróság először alkalmazta azt az EUB-döntést, amely általános érvénnyel mondta ki:

a bíróságnak akkor is joga van védelmet adni, ha a kormány hatósága ezt nem tenné meg.

Az Európai Unió Bíróságának döntéséről itt számolt be a Mérce.



Alekszij Torubarov
ellenzéki aktivista 2013 óta annak ellenére sem kapott menedékjogot a hazai hatóságtól, hogy arra világos iránymutatást adott a magyar bíróság.
A menekültügyi hatóság ezt azért tehette meg, mert a Fidesz 2015-ben elvette a bíróságoktól azt a több évtizedes lehetőséget, hogy maguk is megadhassák a menedékjogot.
Négy éven át tehát a magyar bíróságoknak csak arra volt joguk, hogy kimondhassák, ha a hatóságok jogellenesen döntöttek, de nem változtathatták meg a döntést.

Ebből következtek aztán a hosszú évekig tartó meddő pingpongjátszmák, amiben a menekültügyi hatóság elutasító határozatokat hozott, amelyeket a kérelmezők megtámadtak, majd azokat a bíróságok újra és újra jogsértőnek találtak, de a menekültek helyzete nem rendeződhetett.
Így járt többször tehát Torubarov is, aztán a Pécsi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság bírája harmadjára ráunt a hatóság packázására, és – a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédjének javaslatát elfogadva – az Európai Unió Bíróságához fordult 2017 szeptemberében.
A luxembourgi bíróság aztán kimondta: ha a hatóság figyelmen kívül hagyva a bíróság döntését – új ténybeli alap nélkül – ugyanolyan határozatot hoz, mint előzőleg, akkor a bíróságnak mellőznie kell a megszorító szabályt, és másodjára magának kell megadnia a menedékjogot.

 

„Mindannyian szívből örülünk annak, hogy Alekszij végre menedékjogot kapott. Ennek kellett volna történnie már az első alkalommal is. Mert ki a menekült, ha nem ő, akinek volt bátorsága nemet mondani az őt megsápolni akaró hatalmasságoknak és fellépni ellenük, amiért aztán bebörtönözték, kifosztották és elüldözték. Sok mindent kellett itt is elviselnie, nem akármilyen nyomás alatt élt az utóbbi hat évben”

– nyilatkozta a pécsi ítélethirdetés után az orosz férfit képviselő Fazekas Tamás, a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje.