Blog a 99%-nak

Erdoğan, takarodj!

Ez a cikk több mint 4 éves.

Akinek ártatlan kurdok lemészárlása és vegyi fegyverek bevetése civilek ellen nem fér bele az értékrendjébe, az csatlakozzon az Erdoğan elleni tüntetéshez november 7-én! A kurdisztáni női harcosok nemrég felhívást intéztek a magyar néphez, hogy tiltakozzunk a diktátor ellen Budapesten.

Közel egy hónapja indított háborút Recep Tayyip Erdoğan az Észak-Szíriában található, főként kurdok lakta terület ellen. A háború célja a szír-török határ mentén található 30 km-es sáv török ellenőrzés alá vonása. Erdoğan ezen a területen akarja letelepíteni annak a mintegy 3,6 millió Törökországban élő menekült jelentős részét, akik éppen a több mint 8 éve húzódó szíriai vérontás elől hagyták el otthonaikat, békét és boldogulást keresve.

A sok millió szíriai menekültnek csak egy kis része indult útnak 2015-ben Európa felé, mégis ebből kerekedett ki a kontinens egyik legsúlyosabb politikai válsága.

A válság megoldása végül nem az Orbán Viktor féle kerítés és a rasszista uszítás lett.

A „megoldást” a Merkel-Erdogan megállapodás hozta, melynek keretében Törökország vállalta, hogy mintegy 6 milliárd euró ellenében az országukban tartják azt a sok milliónyi menekültet, akiket Európa nem fogadott be.

Európának ez tökéletes megoldás volt, 2016-ra elfogytak a menekültek Európa határain. Mindenki megnyugodott. Csupán Magyarországon maradt meg az uszítás és a gyűlöletkeltés. A probléma azonban nem oldódott meg, csak már nem a szemünk előtt szenvedett milliónyi otthonát, vagyonát és családját elveszített szerencsétlen ember.

Eddig lehetett szőnyeg alá söpörni a problémát.

Törökország nem hajlandó a továbbiakban gondoskodni a menekültekről, ezért Erdoğan meghozta a döntést: lerohanják Észak-Szíriát és itt telepítik le a menekültek nagyrészét. Erdoğan két legyet üt egy csapásra: megszabadul a menekültektől, akiknek az ellátását sokadlagos feladatnak tekinti, mindeközben pedig megváltoztatja a túlnyomórészt kurdok lakta Észak-Szíria etnikai összetételét, tovább gyengítve ezzel a velük ellenséges autonóm kurd régiót.

És, hogy kik a kurdok?

A kurdok a világ legnagyobb országgal nem rendelkező nemzete. Mintegy 35 millió kurd él egy egységes etnikai tömbben Törökország, Irak, Irán és Szíria területén. A kurdok a Közel-Kelet azon kevés népe közé tartoznak, akiknek érték a nemi egyenlőség, és tényleges női egyenjogúság van a közösségeikben.

A kurdok voltak azok, akik az Iszlám Állam elleni háború legsötétebb hónapjaiban is bátran küzdöttek a szélsőséges iszlamista erők ellen.

Ők szabadították fel Észak- és Kelet-Szíriát a világ legveszélyesebb terrorszervezetének fogságából. 11 ezer kurd harcos adta az életét azért, hogy legyőzzék az ISIS-t. Törökország eközben titokban kőolajat vásárolt az Iszlám Államtól, anyagilag segítve ezzel a szélsőségeseket.

Egy hónapja pedig cserbenhagyta a kurdokat az Egyesült Államok, Európa és az egész világ.

Az Egyesült Államok kivonta békefenntartóit Észak-Szíriából, zöld utat adva a török inváziónak. Európa országai az invázió előtt fegyverekkel látták el a török hadsereget, ma pedig ölbe tett kézzel nézik, ahogy kurd civileket mészárolnak ugyanezekkel a fegyverekkel. Mindennek a tetejébe pedig Erdoğan bejelentette, hogy ha Európa inváziónak merészeli minősíteni az akcióját, akkor útnak indítja a 3,6 millió Törökországban tartózkodó menekültet Európa felé.

A legnagyobb szégyen mégis Magyarország: Orbán Viktor nyíltan támogatja a török megszállást.

Úgy tűnik, mégsem a kerítés állítja meg a menekülteket, hanem Erdoğan katonái. Orbán szerint a menekülteket pedig minden áron meg kell állítani. Ha ártatlan kurdok lemészárlása árán, akkor úgy. Ha vegyi fegyvereket kell bevetni civilek ellen, akkor úgy. Ha politikusokat kell kivégezni a nyílt utcán, akkor úgy.

Orbán Viktor támogatása megerősítéseként november 7-én, Budapesten fogadja Recep Tayyip Erdoğan török elnököt.

Üzenjünk nekik: vagyunk még néhányan ebben az országban, akiknek a gyomra nem veszi be a háborús bűnöket és az etnikai tisztogatást. Mutassuk meg, hogy nem tűrjük el, hogy ártatlan embereket lemészároló diktátorokat fogadjon barátként Magyarország.

Találkozzunk november 7-én 14 órakor az Oktogonon!