Blog a 99%-nak

A DK a Fidesszel együtt szavazta le a menekültek segítését

Ez a cikk több mint 4 éves.

A LIBE bizottság (az EP állampolgári jogi, bel- és igazságügyi szakbizottsága) már elfogadott dokumentumában arra kérte volna fel az Európai Bizottságot, hogy tegyen új javaslatot az európai menekültügyi rendszer reformjára, illetve felszólította a tagállamokat, hogy fokozzák a kutatási és mentési műveleteiket az ehhez szükséges személyzet és eszközök biztosításával együtt, mivel

nemzetközi jogi kötelezettség a fuldoklókat kimenteni a tengerből.

A LIBE bizottság elnöke, a baloldali Juan Fernández López Aguilar nyilatkozata szerint csak ebben az évben 1000 menekült vesztette életét a Földközi-tengeren és nem várhatunk tovább az európai menekültügyi rendszer reformjával.
A szakbizottság állásfoglalása utalt a német, francia, olasz és máltai belügyminiszterek szeptember 23-i találkozóján már elfogadott egyezségre is.

A Földközi-tengeren zajló kutatások és mentések erősítéséről szóló tervezetről  Október 24-én szavazott az Európai Parlament, amely 2 szavazat híján elbukott.

Az senkit nem ért nagy meglepetésként, hogy a fideszesek és az európai szélsőjobb nemmel szavazott, de a szociáldemokraták 9 (5 tartózkodás, 4 nem), a centristák 14 (4 tartózkodás, 10 nem) képviselője szintén nem támogatta azt a tervezetet, amely menekülteket mentett volna meg a vízbefulladástól.

A 4 nemmel szavazó S&D képviselő pedig történetesen éppen a DK 4 európai parlamenti képviselője, név szerint Dobrev Klára, Ara-Kovács Attila, Molnár Csaba és Rónai Sándor.

Mivel a tervezet elfogadása 2 szavazaton bukott el, nem túlzás azt állítani, hogy ha a DK-s EP-képviselők közül csak ketten döntenek úgy, hogy nem kollaborálnak a fideszesekkel, az menekültek ezreit menthette volna meg a Földközi-tengeren a vízbe fulladástól.

A szavazáson Ujhelyi István tartózkodott, Cseh Katalin igent nyomott, Donáth Anna pedig el sem ment.
Nem elhanyagolható körülmény továbbá, hogy a Momentum pártcsaládja, a centrista-jobbközép Renew Europe, (amelynek alelnöke Cseh Katalin) 14 szavazattal támogatta az európai szélsőjobboldalt.
A Zöldek és az Egységes Európai Baloldal/Északi Zöld Baloldal (GUE/NGL) képviselői mind a menekültek mentésének támogatása mellett szavaztak.
Az S&D képviselői közül 5-en tartózkodtak és egyedül csak a 4 DK-s képviselő szavazott nemmel.