Blog a 99%-nak

Grazban a kommunisták megelőzték a liberálisokat és a szélsőjobboldalt is

Ez a cikk több mint 4 éves.

Vasárnap tartották a stájerországi tartományi választásokat, amelynek eredményeként sikerült bejutnia a tartományi parlamentbe a KPÖ-nek, az Osztrák Kommunista Pártnak.

A több, mint egymillió lakosú osztrák tartomány választási eredményének jelentősége túlmutat önmagán, hiszen fontos visszacsatolás a szeptemberi választások után. Bár a választás fő kérdése az volt, hogy hogyan fog majd szerepelni a szeptemberben nyertes Osztrák Néppárt (ÖVP), milyen közel lesznek majd hozzájuk a szociáldemokraták (SPÖ) és hogy az ellenzékbe szorult Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) mennyivel lesz majd mögöttük lemaradva, a kommunisták és a zöldek átütő, már-már meglepő sikereket értek el.

Habár tartományi szinten az ÖVP magabiztos győzelmet aratott és növelni tudták 2015-höz képest a támogatottságukat, a kormányzó szociáldemokraták pedig 5%-ot estek, őket szorosan követik a kommunisták.

A félmilliós Grazban, Strájerország központjában pedig az Osztrák Kommunista Párt beelőzte a liberálisokat és a szélsőjobboldalt, több kerületben pedig még a szociáldemokratákat is.

Grazi választási eredmények | graz.at

A kommunisták majdnem másfélszer annyi szavazatot kaptak itt, mint a Momentum testvérpártja, a NEOS. Majdnem 15 ezer szavazatukkal beelőzték az FPÖ-t is és igen szorosan követik az SPÖ-t.

Az ötödik kerültben, a zöldek nyakában másodikok, az első kerületben, a belvárosban, második, harmadik és hatodik kerületben pedig a harmadik legtöbb szavazatot érték el a zöldek és az ÖVP után, maguk mögé utasítva a szocdemeket, a liberálisokat és az FPÖ-t is.

Vörös-Zöld ötödik kerület Grazban | graz.at

2017-ben egyébként a húsz százalékot is megugrották, de most sem kell szégyenkezniük a marxistáknak Grazban.

A grazi kommunisták gyakorlata egyébként példaértékű lehet Európa-szerte a rendszerkritikus baloldali pártoknak, ugyanis nagyon komoly és valóban fontos munkát végeznek és szinte kivétel nélkül csak a legtöbbeket érintő, gyakorlati kérdésekről beszélnek.

A kapitalizmus veszteseivel, a szociálisan és gazdaságilag legkiszolgáltatottabb tömegek problémáival foglalkoznak, de szociális akciókat is szerveznek a grazi mindennapokban.

Központi témájuk a lakáskérdés, ami a legjobban szimbolizálja a lokális vagyoni egyenlőtlenségeket; miután bekerültek a helyi városvezetésbe elérték, hogy

több önkormányzati bérlakást és bárki által igénybe vehető ingyenes jogsegélyszolgálatot is biztosítson az önkormányzat.

Ahogyan az az Azonnali elemzésében is olvasható, ezeknek kilobbizott városi sikereknek és a párt politikusainak is köszönhető a grazi kommunisták sikere.
A legtöbb politikusuk ugyanis keményen dolgozó kisemberek, a párt listavezetője például óvónő.

Ez tehát az Osztrák Kommunista Párt sikerreceptje Grazban, ami egy alapvetően jobboldali, katolikus város:

ételosztások, ingyenes nyelvórák, bölcsődék egyedülálló szülőknek, kisnyugdíjasok bevásárlásának és kertrendezésének segítése ellenszolgáltatás nélkül.