Blog a 99%-nak

Bernie Sanders tarolhat a szuperkedden

Ez a cikk több mint 4 éves.

14 állam, az összes delegált egyharmada, és a szinte behozhatatlan előny – ezekért küzdenek meg a mai szuperkedden a demokrata elnökjelölt-aspiránsok Amerikában.
Az előválasztás kulcsfontosságú eseményének győztesét szinte lehetetlen lesz majd utolérni, szoros eredmény esetén pedig minden eddiginél intenzívebb kampány jöhet majd, hiszen a szuperkedden nyerhető el 1357 delegált a 3979-ből (a jelöltség elnyeréséhez pedig 1991 delegáltra van szükség).

A 4 résztvevősre szűkült demokrata mezőny a tegnapi visszalépések után így néz ki a már elnyert delegáltak tükrében:

Eddig elnyert delegáltak száma

A címért korábban versenyző centrista Pete Buttigieg és Amy Klobuchar tegnapi visszalépése és bejelentésük Joe Biden támogatásáról cseppet sem meglepő, hiszen azt már a kampány kezdete óta tudhattuk, hogy a demokrata elit végül egy jelöltet szeretne majd állítani a szocialista Bernie Sanders-szel szemben.
Ami meglepő azonban, az a visszaléptetésük időzítése.

Ezt ugyanis szuperkedd előtt legalább 2 nappal kellett volna megtenniük azért, hogy legyen elég idejük a választóikkal kommunikálni és a Bidenre való szavazásra biztatni.
Ez a megkésett bejelentés még Sanders kampányak igen jól jöhet, hiszen hiába jelentették be a visszalépők Biden támogatását, az közel sem biztos, hogy a szavazóik is így fognak tenni.

A visszalépők bázisának másodlagos preferenciái a Morningconsult felmérései alapján

Sőt, Buttigieg visszalépése egyáltalán nem biztos, hogy Biden számára olyan jót jelent, hiszen nagyjából annyit fog belőle profitálni, mint a többi jelölt átlagosan.
Amy szavazótáborának jelentős része korábbi felmérések szerint legalább 50% százalékban Buttigieg-t támogatta volna, így nehéz megtippelni az ő magatartásukat a visszalépések után.

Összességében tehát nem számíthatunk arra, hogy Biden akkorát nyerne a visszalépésükkel, hiszen szinte teljesen arányosan oszlanak el a jelöltek között a másodlagos preferenciák.

Kalifornia

A szuperkedd egyik legfontosabb állama, a nyugati parton fekvő Kalifornia 53 államában 415 delegáltat osztanak ki, ami potenciálisan 10 millió szavazót jelent.
Itt az abszolút kedvenc egyértelműen Bernie Sanders, de az állam nagysága miatt az sem jár rosszul, aki másodikként fut be.
A 15%-os érvényességi küszöb megugrása itt különösen fontos lesz Warren és Bloomberg számára.

Kalifornia várható eredménye hibahatárral a közvélemény-kutatások átlaga alapján

Sanders támogatói itt hónapok óta nagyon stabilak, a közvélemény-kutatások 31% és 39% közé lövik be, az összes körzetben egyértelműen vezet.
Őt követi itt Biden 19% és 25% körül, az 53 körzetből 5-ben állnak fej-fej mellett, további 10-ben pedig pár százalék differenciával.
Warren és Bloomberg itt szinte az összes körzetben az érvényességi küszöb, 15% körül mozog, ami alatt könnyen nulla delegáltra eshetnek vissza több helyen is.
Warren 5-6 körzetben verheti akár Bident is, Bloomberg pedig könnyen végezhet összességében a harmadik helyen, ő és Biden Hillary egykori bázisain erősek.
Warren és Bernie itt különösen erős a latinók, az ázsiaiak és az egyetemisták között.

Mivel Kalifornia egy hatalmas állam sok körzettel, akár egy napba is telhet majd a végleges eredmény hirdetése.

Texas

Texas szintén kulcsfontosságú állam 228 delegáltjával, különösen azért, mert a republikánusok fellegváraként szokták hivatkozni az elemzők, így alkalmas terep annak lemérésére is, hogy egy konzervatívabbnak gondolt államban melyik demokrata jelöltet tartja a helyi közösség Trump megverésére a legalkalmasabbnak.

Texas várható eredménye hibahatárral közvélemény-kutatások átlaga szerint

Itt 149 jelöltet a kerületek eredményei, 79-et pedig az átlagos texasi eredmény alapján osztanak ki.
Bernie és Biden az államban szinte fej-fej mellett halad, azonban minél több résztvevővel készültek az adott közvéleménykutatások, annál nagyobb arányban jósolják Bernie győzelmét.
Berniet 29% és 33% közé, Bident pedig 26% és 30% közé teszik.
Bloomberg, aki itt a harmadik helyre esélyes, valamivel biztosabban vezet Warren előtt 4-6%-kal.

Bernie-nek kedvez Texas demográfiája, hiszen itt a népesség 32%-át a latinók és 19%-át a feketék teszik ki, előbbiek körében Bernie mindig is rekord népszerűnek számított, Biden szintén erős a helyi fekete közösségekben.
Ennek ellenére Bernie legerősebb körzetei itt is inkább a fehér többségű, egyetemista körzetek, de elég biztos a támogatottsága a spanyolajkúak körében is.
Warrennek Texas elég nagy kihívás, mivel országosan a fő bázisának tekinthető magasabb jövedelmű, iskolázottabb fehérek, egyetemisták itt inkább Bernie-szavazók, a 31 körzetből csupán 5-6-ban mérték biztosan 15% felé.

Itt lehetnek fontosak a visszalépések

A szoros Texas mellett máshol is lehet még jelentősége a visszalépéseknek, például Amy Klobuchar bázisában, Minnesotában. Itt kiszállása előtt 6%-kal vezetett Bernie Sanders előtt, aki azonban várhatóan átveszi majd a vezetést és 23% és 29% között végezhet.
Klobuchar kiszállása előtt itt Warren 11-13%-ra állt, azonban így könnyen teljesíthet 15% fölött is.
Bident Minnesotában 8% környékére mérték és valószínűleg a visszalépések sem lendítik majd 15% fölé.

Bár Massachusetts Warren első számú bázisa, a legnagyobb eséllyel Sanders viszi majd el a 91 delegált legnagyobb részét. Buttigieg a visszalépés előtt Bloomberggel együtt küzdött itt a harmadik helyért, így azonban borítékolható a milliárdos harmadik helye az államban.

A szocialista fellegvárak

Kalifornia és Texas mellett Bernie Kolorádóban nyerhet még nagyot, de természetesen otthonában, Vermontban is stabil a támogatottsága, itt Warren esélyes a második helyre.
Bernie szintén erős Utah és Maine államokban is, Biden pedig inkább délen, Alabamában, Arkansasben és Tenessee-ben győzhet.

A szuperkedd legnagyobb rejtélye egyelőre a milliárdos Bloomberg teljesítménye, hiszen ez lesz az első megmérettetése.
Bernie-nek azért is előnyös, hogy még a versenyben van, mert így az establishment-szavazók eloszlanak a milliárdos és Biden között, illetve tökéletes prototípusa annak az ötlettelen, álom nélküli üzletembernek, akinek már semmiért nem kell küzdenie az életében, nincsenek víziói a politikáról, de valamire el akarja költeni mások munkával szerzett pénzét és ezért természetesen kedveli őt a demokrata elit.
Erre a szerepre azonban Biden is tökéletesen alkalmas lehetne.