Blog a 99%-nak

A Kormány rendeletben lehetetleníti el a politikai pártok finanszírozását

Ez a cikk több mint 4 éves.

A 2020. április 04-i kormányinfón számos járvánnyal kapcsolatos kormányzati intézkedés bejelentése mellett Gulyás Gergely az alábbiakról tájékoztatta a közvéleményt: A Magyar Kormány rendeleti úton elvonja a magyarországi politikai pártokat megillető állami támogatások 50 százalékát, összesen 1,2 milliárd forintot, és az összeget a járvány elleni védekezési alapba fogják csatornázni. A bejelentés mindössze 4 nappal azután érkezett, hogy az Országgyűlés megszavazta a felhatalmazási törvényt, amely lényegében lehetővé teszi, hogy a Kormány korlátlan ideig rendeletekkel irányítsa az országot.

Az olvasót nézeteitől függően felháboríthatják, vagy elkeseríthetik a fentiek. Az is lehet, hogy első hallásra talán igazságosnak tűnik, hogy a „semmire nem jó pártok” és a „semmirekellő politikusok” pénzét a járvány elleni védekezésre használjuk. Azonban két okból sem érdemes bedőlni a populista trükknek:

  1. A pártoktól elvett 1,2 milliárd forint észrevehetetlenül apró összeg a teljes intézkedéscsomaghoz képest.
  2. Magyarországon a többpártrendszer működését a politikai pártoknak járó állami támogatások teszik lehetővé.

Gulyás Gergely szerint a magyar GDP 18-22%-át fogja kitenni a járvány miatt létrehozott gazdaságmentő csomag. Ez alsó hangon is 7.679 milliárd forint.[1] Összehasonlításképp tehát: a pártoktól elvett 1,2 milliárd forint a teljes csomaghoz képest olyan, mintha egy nettó 150 ezer forintot kereső dolgozó bérét 23 forinttal egészítenénk ki. A Kormány érve, miszerint ez az 1,2 milliárd hiányzik a járvány elleni sikeres védekezéshez, egészen egyszerűen nem igaz. A Kormány lépésének valódi oka ennél prózaibb:

Ezzel az intézkedéssel gyakorlatilag teljesen ellehetetlenül a magyarországi pártok finanszírozása.

Magyarországon a pártok jelentős részben az állami támogatásra támaszkodnak, így ezután nem, vagy csak korlátozottan fogják tudni fizetni alkalmazottaikat, bérleti díjaikat, igénybevett szolgáltatásaikat. A demokratikus többpártrendszer szempontjából különösen káros intézkedés ez egy olyan időszakban, mikor mindennél nagyobb szükségünk van a demokratikus kontrollra, a kormányzat számonkérésére és ellenőrzésére. Ez még a járvány ideje alatt is a politikai pártok feladata.

Forrás: pártok weboldalai [2]

 

Mondhatnánk, hogy a Fidesz támogatása is megfeleződött, úgyhogy nincs itt semmi látnivaló. De belátható, hogy a Fidesznek a pártépítés most sokadik prioritás: 10 éve kormányon vannak, magas a támogatottságuk, és most kaptak felhatalmazást, hogy korlátlan ideig (vagy amíg Orbán Viktor indokoltnak látja) rendeletekkel kormányozzanak. Emellett fideszes politikusok rendelkeznek az állami költségvetés egészéről (szintén rendeleti úton), az EU-s támogatásokról, Fideszhez köthető oligarchák dominálják a magyar gazdaság számos szektorát, valamint a teljes államigazgatás tele van tömve az állam által fizetett Fidesz-párttagokkal. A fenti táblázat csak a politikai párt jogi entitásának költségvetését mutatja – a Fidesz és a holdudvara ennél nagyságrendekkel nagyobb pénzek felett diszponál.

Valójában a teljes Fidesz-gépezet működésében a most elvesztett néhány száz millió forint nem oszt-nem szoroz. Az ellenzéki pártok azonban ténylegesen ezekre a támogatásokra alapozták működésüket.

Az ellenzéki pártok politikai pártjuk és a parlamenti frakciójuk jogi entitásainak pénzein kívül minimális pénzek fölött rendelkeznek. Az ellenzéki pártok működését – és ezzel a demokratikus többpártrendszert – a szombaton bejelentett intézkedés súlyosan korlátozza.

Az intézkedés világosan mutatja azt, ami eddig gyanítható volt: a Fidesz leplezetlenül visszaél és várhatóan a jövőben is vissza fog élni a járvány megfékezésére odaítélt különleges jogkörökkel. Orbán Viktor a járványügyi vészhelyzet okozta sokkhatást arra használja ki, hogy megerősítse hatalmát és térdre kényszerítse politikai ellenfeleit. Ezt sem kormánypárti, sem független, sem ellenzéki gondolkodó nem támogathatja.

 

 

Források

[1] 2018-as GDP 18%-a.  https://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_qpt015.html

[2]A DK esetében 2016-os adatok.

https://parbeszedmagyarorszagert.hu/hu/penzugyi-beszamolok

https://fidesz.hu/documents/1527067162-a-fidesz-magyar-polgari-szovetseg-2017-evi-penzugyi-kimutatasa.pdf

https://lehetmas.hu/penzugyek/2017-evi-penzugyi-kimutatas/

https://net.jogtar.hu/getpdf?docid=A1700014.PKB&targetdate=fffffff4&printTitle=Demokratikus+Koal%C3%ADci%C3%B3&referer=http%3A//net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi%3Fdocid%3D00000001.TXT

https://kdnp.hu/kdnp/gazdalkodas

https://www.jobbik.hu/jobbikrol/gazdasagi-beszamolonk

Címlapkép: Orbán Viktor sajtótájékoztatót tart hivatalában január 9-én.Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP  forrás: https://rontgen.444.hu/2020/01/10/orban-viktor-bejelentette-hogy-a-kovetkezo-evekben-sem-lesz-tenyezo-az-egeszsegugy-majd-megnevezte-a-felelosoket-is