Blog a 99%-nak

Bezárhat a kontinens egyetlen oxigénpalack gyára

Ez a cikk több mint 3 éves.

Miközben Európa és a világ kórházai hiányt szenvednek oxigénpalackokban, a Luxfer nevű brit cég bezárta az európai kontinens egyetlen oxigénpalack gyárát, ezzel feltornászva a világpiaci árakat.

Pedig ezekre az oxigénpalackokra nagy kereslet lenne a koronavírus járvány során.

Használják őket otthon és kórházakban is, amikor a nagy oxigéntartályok nem elérhetőek – az egészségügy túlterheltsége miatt felállított ideiglenes kórházakban, vagy betegszállításkor.

A gyár egy francia kisvárosban, Garzet-ben foglalkoztatott 136 embert, aminek bezárásáról 2019 májusában döntöttek, bár a cég egyébként rendkívül nyereséges – már a nyári ausztrál tűzvész alatt rengeteg oxigénpalackot adtak el az ottani tűzoltóságnak.

Az ott dolgozók igyekeztek ellenállni a bezárásnak, és gyárfoglalással tiltakoztak, azonban a karantén hatására a hatékony gyárfoglalás ellehetetlenült. (A legutóbbi hírek szerint próbálkoztak egymást váltva, 1-1 személlyel elfoglalni a gyárat.)

Az ellenzéki képviselők a gyár államosítására szólították fel a kormányt, félve, hogy a francia egészségügy is hiányt fog szenvedni az oxigénpalackokból.

Via La Montagne / Jacobinmag / Cadtm