Blog a 99%-nak

A brezsnyevi Szovjetunió marxista forradalmára, Valerij Szablin

Ez a cikk több mint 3 éves.

Ma 45 éve, 1975 november 8-án vette kezdetét a Valerij Szablin harmadosztályú kapitány vezetésével a lázadás a Sztorozsevoj fregatt fedélzetén.

A lázadás vezetője Valerij Szablin már korábban is rendszeresen bírálta a szovjet rendszert leninista szemszögből. Az 1975-ös lázadás célja az volt, hogy a fregatt a Riga-öbölből Leningrádba hajózik, ahol Szablin élő rádió- és tévéközvetítéssel akarta felhívni a figyelmet, a Brezsnyev-korszak korrupciójára, a vezetők cinizmusára és a Szovjetunió fennmaradását fenyegető veszélyre. Szablin célja az volt, hogy az országa visszataláljon az eredeti, forradalmi útra.

Végül a legénység, félve a rendszer repressziójától, Szablin ellen fordult, akit letartóztattak, majd 1976 augusztus 3-án, 37 évesen, kivégezték.

Fiához utolsó levelében ezt írta:

„Bízz abban a tényben, hogy a történelem őszintén fogja megítélni a történteket és soha nem kell zavarban lenned azért, amit apád tett. Soha ne tartozz olyan emberek közé, akiknek a kritikáját nem követik a tettek. Ezek az emberek képmutatók – gyengék, értéktelen emberek, akiknek nincs erejük összeegyeztetni meggyőződésüket cselekedeteikkel. Bátorságot kívánok neked kedvesem. Legyen erős hited abban, hogy az élet csodálatos. Legyél pozitív, és higgy abban, hogy a forradalom mindig győzni fog.”