Blog a 99%-nak

Joe Biden a színfalak mögött

Ez a cikk több mint 3 éves.

Bár azoknak, akik szorosan követik a leendő Biden-kabinet potenciális tagjait, nem mond majd sok újdonságot az Intercept által leközölt Biden-hangfelvétel, azért elég sok hang fantáziál szélsőbalos kultúrdiktatúráról a hazai térben is – így számukra ez egy kijózanító találkozás lehet a valósággal.

Kedden polgárjogi aktivisták prominens alakjaival beszélt Zoomon Joe Biden a színfalak mögött – tehát ez nem egy nyilvános rendezvény volt, ahol oda kellett volna figyelni a külső PR-csomagolásra, hanem épp ellenkezőleg: a kendőzetlen igazságot tolta a résztvevők arcába, ahogy azt már az előválasztáson néha megpillanthattuk tőle, amikor épp olyan programok megvétózásáról beszélt, mint például az általános egézségbiztosítás. Hallhatunk itt olyan dolgokat, hogy „2040-re Amerikában az európai-fehérek(!) kisebbségben lesznek majd, szóval jobb lesz ha megszokjátok, hogy latinókkal kell együtt dolgozni”, vagy hogy „bár nem vagyok AOC, hogy progresszív legyen a homlokomra tetotálva, de nem árt ha tudjátok, hogy a törvényhozatali hatékonyságban SENKI nem jobb nálam – SENKI!

De a véletlenszerűen kiemelt részletek – akármilyen szórakoztatóak is lennének, ha nem az Amerikai Egyesült Államok következő elnökétől érkeznének – mellett két fontos eleme is volt a kiszivárgott beszélgetésnek. Az első: Joe Biden arra a kérésre, hogy elnöki rendeletek útján hozzan létre olyan szervezeteket vagy bizottságokat, amelyek a szokásos tempónál gyorsabban oldják meg az amerikai társadalmat leginkább fenyegető egyenlőtlenségeket (legyen szó a COVID-kezelésről, a börtönkörülményekről, a rendőri túlkapásokról, stb). El Sharpton például kifejezetten hangsúlyozta, hogy neki most arra a Joe Bidenre van szüksége, aki nem stílus, hanem tartalom, és az első nap nekiáll a komoly munkának, többek közt a rendeleti kormányzás lehetőségeit kihasználva.

Biden azonban a beszélgetés alapján nem volt vevő erre a megközelítésre, és megerősítette: mindennél jobban tiszteli az alkotmányt, és nem akar olyan precedenst teremteni, hogy túlságosan visszaél a hatalmával, hiszen „mi akadályozza meg a következő elnököt abban, hogy rendeleti úton tegye legálissá a gépfegyvereket?”. Megerősítette: a szabályokat kell követni, és lesznek majd vizsgálóbizottságok az említett témákban, még akkor is ha így kicsit többet kell majd várni a változásra.

Egy másik kiemelt témában is óvatosságra intett Joe Biden: elmondta, hogy nem kellene nagyon ráfeküdni a rendőri reformokra január előtt, hiszen a Georgiában tartott választáson fog múlni, hogy milyen lesz a szenátus összetétele, és mennyire lehet a demokraták szájízének megfelelő kabinet-tagokat beiktatni. Hozzátette: már így is az a címke került rájuk, hogy pénzeket akarnak elvonni a rendőrségtől – pedig ők nem akarnak ilyet, csak felelősségre akarják vonni azokat, akik visszaélnek a rendőri hatalmukkal. „Garantálom nektek, hogy ez egy nagyon fontos eleme lesz a kormányzásomnak”, mondta arra utalva, hogy a következő hetekre azonban türelemre lesz szükség.

Mit lehet ehhez még hozzátenni? Nos, leginkább ezt a Citations Needed epizódot, amiben arról beszélnek, hogy ezeket a vizsgálóbizottságos és tanulmánykészítős taktikákat hogyan alkalmazzák a liberálisok évtizedek óta annak érdekében, hogy a társadalmi egyenlőtlenségek kiküszöbölése helyett csak látszatintézkedések szülessenek – vagy még azok sem.