Blog a 99%-nak

Jámbor András megméretteti magát a józsefvárosi előválasztáson

Ez a cikk több mint 3 éves.

Be kell fejeznünk ezt a 12 évet, és vissza kell szereznünk a jövőnket!

Ezzel a felütéssel indul az a szombat délelőtt a Balra Átnak eljuttatott közlemény, melyben a jelölt és támogató szervezete együtt jelentette be, hogy

Jámbor András, a Mérce alapítója, volt főszerkesztője, jelenleg a Fővárosi Önkormányzat társadalompolitikai referense indulni fog a józsefvárosi előválasztáson a zöldbaloldali Szikra Mozgalom támogatásával.

Az elmúlt 12 évben mindig ott voltam a háttérben, szerveztem, írtam, beszéltem, de most itt az ideje, hogy előrelépjek, és a körülöttem lévő közösséget megszervezve cselekedjek is, bekapcsolódjak a Fidesz leváltásáért szerveződő koalícióba!”- írja Jámbor. A jelölt igazi alulról építkező kampányt tervez, melyet sok kis egyéni adományból és a jelenlegi 100 fős aktivista bázisának legalább 3000 fősre dúzasztásával kíván sikerre vinni.

A bejelentéssel egy időben egy ugyancsak „Szerezzük vissza a jővönket!” című program is megjelent a jelölt kampányának honlapján mely többek között a

közmédia megszüntetését, a dolgozói jogok megerősítését, a gondoskodó szakmákban tevékenykedők béremelését, az ingyenes és mindenki számára fizikailag is elérhető egészségügyet, valamint a klímakatasztrófa elleni rendszerszintű fellépést tűzi ki célul.

Jámbor programjának megvalósulása esetén a közmédia megszüntetésével felszabaduló összegeket az állampolgárok az egyházaknak és non-profit szervezeteknek juttatható adó 1%-os hozzájárulás mintájára adhatnák oda olyan médiumoknak, melyek a szerkesztőség tulajdonát képezik. A COVID-19-ből adódó válságra válaszul pedig a program a nettó garantált bérminimum háromhavi értékének megfelelő egyszeri újraindítási támogatás eljuttatását vízionálja minden olyan háztartásnak, amely az országos átlagkereset másfélszerese alatti jövedelemmel rendelkezik.

Jámbor a budapesti 6. országgyűlési egyéni választókerületben száll ringbe a hatpárti ellenzék által szervezett előválasztáson, melynek jelenleg Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője, Józsefváros volt polgármestere a képviselője. A választókerület Ferencváros (IX. kerület) egy részét, valamint Józsefváros (VIII. kerület) nagyját fedi le. A körzet a 2018-as eredmények alapján egyértelműen nyerhetőnek számít az ellenzék számára: a három évvel ezelőtti választáson Kocsis Máté a Fidesz-KDNP színeiben 40.5%-ot, Ara-Kovács Attila ma DK-s EP-képviselő jelöltként 32.2%-ot, Dúró Dóra akkor még Jobbikosként 12.9%-ot, Jakabfy Tamás LMP logó alatt 5.6%-ot,  a jelenlegi ferencvárosi polgármester Baranyi Krisztina 3.1%-ot, a Momentumos EP-képviselő Cseh Katalin jelöltként pedig akkor 2.6%-ot ért el a leadott érvényes szavazatok közül.

A hatpárti ellenzéki együttműködés (DK-MSZP-LMP-Párbeszéd-Jobbik-Momentum) értelmében minden előválasztáson induló jelöltnek előre jeleznie kell, melyik párt frakciójába ülne be megválasztása esetén, ezzel is garantálva az Orbán-kormány utáni sikeres kormányzást. Ennek fényében Jámbor András úgy nyilatkozott, hogy a Párbeszéd képviselőcsoportját választaná.

Jelenlegi sajtóéresülések szerint az előválasztási kampány a 106 egyéni választókerületben auguszus 23-án indulna, és minden egyéni előválasztáson induló OEVK jelöltnek 400 támogató ajánlást kellene megszereznie az induláshoz a kampányidőszakban. Magára az előválasztásra szeptemberben kerülne sor.